Stucwerk

Wat is stucwerk;
Stucwerk (ook stuc, stucco of sierpleisterwerk) is een laag pleister (of een andere mortel), die op een binnen- of buitenmuur, een plafond of gewelf is aangebracht en daarna -al dan niet met behulp van sjablonen- op een kunstzinnige manier is bewerkt tot een decoratief geheel. Veel gebruikte vormen van stucwerk zijn sierlijsten, rozetten en pilasters. Stucwerk wordt vaak ingezet om onaantrekkelijke wanden van leem, hout, baksteen of beton aan het oog te onttrekken.

Welke soorten stucwerk kan stukadoorsbedrijf De Graaf V.O.F. voor u verzorgen;

  • Vlak pleisterwerk: het aanbrengen van een onversierde laag pleister op een muur of plafond.
  • Vrije stuc: het kunstzinnig bewerken van een natte pleisterlaag tot een plastisch geheel, zonder
    gebruikmaking van sjablonen (vooral in de 18e eeuw toegepast). Deze techniek vereist grote vaardigheid en snelheid van de stucwerker, aangezien het pleister snel droogt.
  • Trek- en draaiwerk: het door middel van sjablonen aanbrengen van decoraties in een laag gips. Het verwijderen van de sjablonen moet snel gebeuren (‘trekken’ bij de meeste vormen; ‘draaien’ bij bol-
    vormige elementen) omdat de drogende gips nog uitzet.
  • Stucmarmerwerk (stucco lustro): imitatie van marmer met behulp van stucwerk (vooral in de 18e eeuw toegepast, onder andere bij het marmeren van zuilen en altaren).
  • Scagliola: een kostbare vorm van stucmarmerwerk, waarbij de stuclaag bestaat uit een mengsel van seleniet, lijm en natuurlijke pigmenten.
  • Sgraffito: een bijzondere vorm van stucwerk is sgraffito of ‘kraspleisterwerk’, het krassen of snijden van afbeeldingen in een natte pleisterlaag, waardoor de onderliggende laag, meestal van een andere kleur, zichtbaar wordt.

Wij van stukadoorsbedrijf De Graaf V.O.F. maken gebruik van moderne, flexibele mortels. Daardoor is uw gerestaureerd stucwerk beter bestand tegen de tijd en andere invloeden.

Voor vragen, offertes of afspraken kunt u mailen of bellen met Martijn de Graaf op 06 – 53 31 90 83 of stuur uw vraag per mail naar info@stukadoorsbedrijfdegraafvof.nl
Wij staan u graag te woord.